Laatste update 9 maanden geleden

In sommige delen van het noorden van de provincie zoals Granada wordt het gevaar deze dinsdag extreem, een waarschuwing die in de loop van de week naar veel meer punten zal worden uitgebreid. Waar vorig jaar nog 5000 ha verwoest werden.

Extreem gevaar op brand

De hoge temperaturen dwingen de inwoners van Granada niet alleen tot het nemen van maatregelen vanwege de gezondheidsrisico’s die de omgang met deze temperaturen met zich meebrengt. Ze veroorzaken ook een groot gevaar voor bosbranden, aangezien een groot deel van de provincie Granada bedekt is met dit type terrein.Volgens de Bosbrandbestrijdingsdienst van Andalusië (Infoca) wordt gedurende de dag van deze dinsdag in vrijwel de hele provincie het oranje alarm, dat overeenkomt met een zeer hoog gevaar, gehandhaafd.

Op verschillende punten ten noorden van de hoofdstad Granada is het risico zelfs extreem. Deze situatie doet zich voor in gemeenten zoals Campotéjar, Moclín, Colomera, Algarinejo of Íllora. De toestand van het land en de hoge temperaturen brengen zo de hele provincie in gevaar. Het is daar momenteel boven de 40 graden en dat blijft nog wel even zo. Neerslag is ook de komende tijd niet aan de orde.

Gemeenten zoals Almuñécar of Salobreña houden een lager risico aan dan de rest van de provincie, verzacht door de zeebries en vochtigheid, hoewel men niet mag vergeten dat het gevaar nog steeds groot is.

Blijf alert

Geconfronteerd met deze situatie, moet eraan worden herinnerd dat de relevante veiligheidsmaatregelen moeten worden genomen, zodat de bossen en bergen van Granada niet door branden worden getroffen. Onder hen is het vermijden van activiteiten die impliceren dat iets vlam vat, zoals een barbecue, of het niet achterlaten van afval dat zou kunnen leiden tot brand, zoals sigarettenpeuken, glazen voorwerpen, papieren of lucifers. Sigaretten op straat gooien of as eraf tikken zijn dingen waar we nu heel scherp op moeten zijn.