Laatste update 11 maanden geleden

Update 25-08-2023 06:30 uur

De brand op Tenerife is negen dagen na het begin gestabiliseerd en heeft een gebied van 14.750 hectare getroffen in een omtrek van 88 kilometer , waardoor het de grootste brand is die dit jaar tot nu toe in Spanje is geregistreerd.

De president van de Canarische Eilanden, Fernando Clavijo , heeft op een persconferentie aangegeven dat deze stap wordt gezet nadat 48 uur zijn verstreken zonder dat de perimeter is uitgebreid en de brandweerploegen deze “redelijk onder controle” hebben. Clavijo heeft dit “geweldige nieuws” gevierd, dat samenvalt met het einde van de laatste evacuaties, waarmee “niemand meer wordt uitgezet”.

Hij heeft echter gewaarschuwd dat er in de komende dagen “waarschijnlijk” een reactivering van de brand kan plaatsvinden als gevolg van de hoge temperaturen, maar hij voegde eraan toe dat er middelen worden ingezet die, als deze omstandigheid zich voordoet, “onmiddellijk en krachtig” zouden optreden. om het uit te zetten.

De Canarische president heeft opgeroepen tot voorzichtigheid en het betreden van de berg te vermijden ‘als dat niet nodig is’. Alle toegangen tot de Teide blijven echter gesloten, behalve vanuit het zuiden, in dit geval via het grenspunt van Boca Tauce naar het kabelbaangebied.

[wpcode id=”8066″]

Update 24-08-2023 20:30 uur

De bosbrand op Tenerife kan de komende uren als gestabiliseerd worden beschouwd. De temperatuur van 35 graden in het Güímar-gebied en de kleine reactiveringen vertragen echter de totale stabilisatie van de brand.

Momenteel worden er nog steeds verkenningsvluchten en continue bluswerkzaamheden op hotspots uitgevoerd. Het getroffen gebied blijft ongewijzigd, ruim 14.700 hectare land en 90 kilometer omtrek .

De evolutie van de brand doet ons vermoeden dat de stabilisatie ervan dichterbij komt . De technici benadrukken dat voorzichtigheid geboden is in het licht van het grillige gedrag dat de brand gedurende deze dagen en bij hoge temperaturen heeft gehad.

De brand begon vorige week dinsdagavond rond 23:00 uur en heeft vele bewoners van het eiland hun huizen uitgezet. De dorpen dicht bij de brand hadden het zwaar, en nog steeds is de luchtkwaliteit niet top te noemen. Deze zit tussen normaal en ongunstig.

Het zuiden van het Spaanse eiland heeft er nagenoeg geen last van het gehad. De rookwolken die het eerste deel van de week overdreven deed de pret drukken voor de vakantiegangers in het zuiden.

Update 24-08-2023 17:30 uur

Het Spaanse eiland Tenerife kan bijna rustig en fris adem gaan halen. De luchtkwaliteit bij de brandhaarden met name in het Noorden liggen tussen normaal en ongunstig in. Op Social media wordt de klok al geluid omdat er bijna geen rook meer te zien is. Er is nog steeds reden om nog niet te applaudisseren en geduld te hebben zodat ook de autoriteiten het sein “Band meester” hebben gegeven. Voor alsnog is dat nog niet het geval. Wel zijn ze erg optimistisch en gaan er dan ook vanuit dat vandaag de brand gestabiliseerd is.
De brand heeft in ieder geval vandaag geen terrein gewonnen.

Teresa Ribera, Minister van Ecologische transitie van Spanje deelt in ieder geval goede tweets uit.

Update 24-08-2023 11:30 uur

Tijdens de persconferentie van zojuist werd gemeld dat ze hopen vandaag het vuur te stabiliseren. Dan gaat het met name om de noordkant. Ondanks dat stabilisatie in het verschiet ligt blijven de technici voorzichtig vanwege de zeer hoge temperaturen die nog steeds op het eiland worden geregistreerd.

De nacht is gunstig verlopen en er zijn geen relevante incidenten geregistreerd, met uitzondering van hotsport in Aguamansa, La Orotava en Güímar. De brandweer hadden deze opflakkeringen snel weer geblust.

Vandaag zal de blusoperatie doorgaan met het consolideren van de reeds gebluste gebieden en het gebied van Dehesas-gebied, in Güímar. 

Het door de brand getroffen gebied blijft 14.751 hectare groot en heeft een omtrek van 90 kilometer.

Update 24-08-2023 07:30 uur

De grote brand van Tenerife evolueert gunstig in de richting van stabilisatie en controle. Na 8 dagen lang vechten tegen de vlammen begint er een einde te komen aan de nachtmerrie waar een groot deel van Tenerife zich in bevind.

In totaal zijn er sinds de uitbraak van de brand 5163 lozingen gedaan met een totasl van 8.885.700 liter water.

De temperaturen zullen ook vandaag hoog blijven dus voorzichtigheid blijft geboden in de reeds verbrande gebieden. Een reactivatie van een haard zit in een klein hoekje. De enige vlammen die nog zichtbaar zijn, zijn die van het noordelijke deel.

De luchtkwaliteit blijft in de omgeving van de brand slecht te noemen. Nog steeds wordt in deze regio aangeraden om een FFP2 masker te dragen.

Laad het hele artikel

Wij vragen jullie hulp. Steun ons.

Onze vrijwilligers schrijven de berichten geheel gratis. Om hen tegemoet te komen hebben wij Google advertenties op de site. Wij zien graag ook geen Advertenties! De grote bezoekersstroom zorgt voor hoge kosten en onderhoud. Wij zijn blij met iedere vorm van donatie zodat wij de vrijwilligers iets kunnen geven. Doneer jij ook iets? Ontzettend bedankt!!

Abonnement

Hoe vaak wil je doneren?

Bericht

Laat een bericht achter (optioneel).

Betaling

Door op doneren te klikken ga je akkoord met de volgende betaling:

Naam:

E-mailadres :

Bedrag:

Type:

Veilige betaling door