Laatste update 12 maanden geleden

Update 20-07-2023 17:30 uur

Miguel Ángel Martín, coördinator van de ERIF, wees er vanmorgen op Canarias Radio op dat van de veertien hotspots die zich gisteren in de omtrek van de brand bevonden “er nu slechts één rokerige, hete bron is, die zich in het gebied van de Barranco de Jieque (El Jurado) bevindt die wordt gecontroleerd en bewaakt.”

“De rest van de hotspots die zich binnen de omtrek bevonden, zijn gisteren afgemaakt met lossen van veel water en brandvertragers vanuit watervliegtuigen”, voegde hij eraan toe, dus alles lijkt erop te wijzen dat de brand, die afgelopen zaterdag bij zonsopgang in Puntagorda begon, dichterbij komt om onder controle te komen.

Fotocredit: https://twitter.com/eplapalma

De brand, die sinds gisteren om 13.00 uur gestabiliseerd is, bevindt zich nog steeds op niveau 2 volgens het Speciaal Plan voor Civiele Bescherming en Noodhulp voor Bosbranden van de Autonome Gemeenschap van de Canarische Eilanden (INFOCA). Volgens de richting van de brand is er 2.900 hectare door de brand getroffen.

Update 19-07-2023 13:00 uur

De regering van de Canarische Eilanden heeft via het directoraat-generaal Veiligheid en Noodsituaties gevraagd om deze woensdag alle buitenactiviteiten in de gemeenten El Paso, Los Llanos de Aridane, Tijarafe, Puntagorda en Tazacorte op La Palma te vermijden vanwege een verslechtering van de luchtkwaliteit.

Bij mensen die buitenshuis werken, herinnert het kabinet aan het belang van het gebruik van adequate bescherming. Bovendien raden ze aan om langdurig buiten te blijven en een arts te raadplegen als u ademhalingsmoeilijkheden ervaart.

Het advies is woensdag om 07.30 uur in werking getreden en blijft van kracht totdat de omstandigheden aanhouden.

De blusoperatie heeft de gunstige evolutie van de vlammen benadrukt, die bij de laatste evaluatie geconcentreerd waren in het Caldera de Taburiente National Park en in mindere mate op de zuidelijke flank, rond de El Jieque-ravijn.

‘S Nachts zijn 131 grondtroepen doorgegaan met het uitsterven. Bij het aanbreken van de dag hebben de luchtmiddelen, net als de afgelopen dagen, slecht zicht gevonden door de aanwezigheid van laaghangende bewolking.

Vanmiddag vroeg zal officiële informatie worden verstrekt over de evolutie van de brand op de vijfde dag van activiteit.

De brand ontstond in de vroege uren van zaterdagochtend en breidde zich de hele dag uit in stedelijke en bosrijke overgangszones, waardoor volgens de volkstelling meer dan 4.000 inwoners moesten worden geëvacueerd, van wie de overgrote meerderheid al naar hun huizen kon terugkeren .

Er verblijven geen mensen in de onderkomens die zijn opgezet om de evacués te huisvesten.

Het geschatte getroffen gebied is ongeveer 3.500 hectare en hoewel de brand nog niet onder controle is, waren de vooruitzichten voor deze woensdag tijdens de laatste bijeenkomst van de blusoperatie op dinsdagavond optimistisch.

Bron: https://tiempodecanarias.com/

Op dit moment zijn er in totaal 51 gebouwen en 9 huizen beschadigd door de brand.

Via https://twitter.com/El_Batefuegos

Bron: https://elapuron.com/

 

Update 18-07-2023 22:50 uur

Het vuur van La Palma blijft actief op de zuidflank, in het Jieque-ravijn en in het Caldera National Park , terwijl het al als gestabiliseerd wordt beschouwd op de noordflank, in het El Reventón-gebied.

De minister van het voorzitterschap, openbaar bestuur en veiligheid van de regering van de Canarische Eilanden, Nieves Lady Barreto, legde de media uit dat het Caldera-gebied “ingewikkeld” blijkt te zijn, maar een “zeer gunstige” evolutie vertoont dankzij de werkzaamheden dat ze de hele dag zijn uitgevoerd, ondanks de moeilijke omstandigheden veroorzaakt door de grote hoeveelheid rook.

Deze brand begon bij zonsopgang van zaterdag tot zondag in de gemeente Puntagorda en heeft 3.500 hectare aangetast, waarvan ongeveer 200 in het Nationaal Park, die ze behandelen als een aparte brand, zoals dinsdagochtend gemeld tijdens een persconferentie degenen die verantwoordelijk zijn voor de noodoperatie.

 

Update: 18-07-2023 14:07

De brandweerploegen hopen dinsdag de brand in de Caldera onder controle te krijgen

Het vuur van La Palma blijft zich gunstig gedragen. De president van de Cabildo de La Palma, Sergio Rodríguez, heeft uitgelegd dat ze deze dinsdag zullen doorgaan met het verfrissen van het land om de opmars van het vuur te voorkomen. Hij heeft echter gewaarschuwd dat “het eerste in de ochtend de kwaliteit van de lucht is verslechterd door rook en wat we hebben voorgesteld, zodat de bevolking enkele maatregelen heeft om te proberen deze lucht veilig in te ademen.”

Tijdens de persconferentie in de plenaire zaal van de gemeenteraad van Tijarafe legde de minister van het voorzitterschap van de regering van de Canarische Eilanden, Nieves Barreto, uit dat “met betrekking tot het gebied van La Caldera er geen noemenswaardige vooruitgang is geboekt tijdens de nacht en het is te voorzien dat vanaf 11.00 uur vandaag, dankzij de temperatuurveranderingen, het mogelijk zal zijn om via de lucht en over land binnen te komen om de perimeter te blijven controleren”.

Update: 18-07-2023 08:00

De bosbrand die afgelopen zaterdag bij zonsopgang werd verklaard in de gemeente Puntagorda, op het eiland La Palma , is nog steeds actief en de evolutie van de brand gaat door binnen de controlelijnen die zijn vastgesteld door degenen die verantwoordelijk zijn voor het uitsterven, met een vrij gunstige evolutie in het noorden en zuidflanken, hoewel het nog steeds lucht- en landbronnen nodig heeft die voortdurend de vlammen bestrijden.

Aan de zuidflank, in het ravijn van Jieque , worden technische werkzaamheden uitgevoerd door brandweerpersoneel met 150 mensen die ter plaatse aan het werk zijn.

Het meest complexe deel van de brand blijft de voorkant van het nationale park Caldera de Taburiente , waar de brand langzaam vordert. Daarom zal vandaag, woensdag, actie worden ondernomen op deze flank met lucht- en landmiddelen.

Update 17-07-2023 21:30 uur

Diverse media melden dat de bosbrand in Puntagorda door menselijk toedoen is ontstaan. De Spaande politie vermoed dat de bosbrand op het eiland is begonnen op een nachtelijk feest in een recreatiegebied.  In totaal zijn al 4255 mensen geëvacueerd uit de gemeentes Tijarafe en Puntagorda waarvan de meeste weer kunnen terugkeren naar hun woningen.

Update 17-07-2023 07:30 uur

De bosbrand die La Palma al enige dagen in haar greep houd is gaat onvermoeibaar door. Vannacht is door verschillende brigades en gespecialiseerde teams technische vuren ingezet om de omtrek van de brand enigszins te beperken. Technische vuren zijn brandhaarden die zelf worden ontstoken zodat de naderende brand geen brandstof heeft om verder te gaan. Dit omdat als ze bij het verbrande deel aankomen zij niet verder kan.

Credit: https://twitter.com/EIRIFGobCan

Credit: https://twitter.com/EIRIFGobCan

Update 16-07-2023 19:00 uur

Op dit moment is er zo’n 5000 hectare verbrand en zijn er 4.300 mensen geëvacueerd

De bosbrand die sinds zaterdag het noordwesten van La Palma heeft geteisterd en waarvan de evolutie tijdens de nacht gunstig was, is opnieuw geactiveerd in het bovenste deel van de gemeente Tijarafe, boven de stad, en land- en luchtbronnen werken eraan om ervoor te zorgen dat dit reactivering consolideert niet en kan gevolgen hebben voor woningen.

https://tiempodecanarias.com/noticia/sucesos/el-incendio-se-reactiva-en-la-parte-alta-de-tijarafe

Ongeveer 90 troepen op de grond en in de lucht proberen dat gebied, waar het vuur opnieuw is geactiveerd, onder controle te krijgen, voornamelijk omdat de lijwind turbulentie en sterke zonnestraling veroorzaakt die de hotspots activeert. “We hebben goede hoop dat het” de huizen niet zal bereiken, maar als dit front consolideert en afdaalt “is het gevaarlijk”.

Dit was de aankomst op La Palma van 86 troepen van de BIEM II, die de vliegbasis Morón verlieten om hun hulp aan te bieden bij het bestrijden van de bosbfrand.

Update 16-07-2023 08:45 uur

In de nacht van zaterdag op zondag is zijn de bluswerkzaamheden met name gericht geweest op de rechterflank om er voor te zorgen dat het vuur niet de weg LP-1 over steekt. Gedurende de nacht was het weer gunstig met een luchtvochtigheid van 90% en een temperatuur van onder de 20 graden. Er zijn ongeveer 4000 mensen geëvacueerd en de brand is voor als nog nog niet onder controle. Vandaag zullen de bluswerkzaamheden in hoog tempo doorgaan. De wind is iets minder sterk dan gisteren maar nog steeds wel aanwezig wat de bluswerkzaamheden bemoeilijkt.

Credit: https://twitter.com/UMEgob

Hier zie je de kaart met het gebied wat op dit moment verwoest is en waar de brandhaarden nog steeds voortduren.

credit: https://twitter.com/El_Batefuegos

Update 22:45 uur

De brand gaat onverminderd door. De plaatselijke autoriteiten van Puntagorda hebben een bericht gestuurd voor mogelijke evacuatie van de bewoners dicht bij de bosbrand.

De hotspots zijn vandaag in kaart gebracht door de NASA VIIRS Satelliet.

Update: 17:00 uur

Al meer dan 2000 hectare bos is verwoest door de vanochtend ontstane bosbrand in Puntagorda (La Palma). Ongeveer 300 grondtroepen en in totaal 10 luchtmachten van verschillende delen zijn betrokken bij het huidige blusapparaat.

Credit: https://twitter.com/AT_Brif

Voor het eerst op de Canarische Eilanden is het ES-Alert-systeem gebruikt om de bevolking te alarmeren, wat bekend staat als inverse 1-1-2, door een bericht te sturen naar alle mobiele terminals die zich in het te evacueren gebied bevinden, tussen de wijken Timizara, Aguatavar, Zona del Pinar en het stedelijke centrum van Tijarafe.

Het is een interface en bosbrand die is geëvolueerd naar een interface, waar gewassen, struikgewas en pijnbomen zijn en waarvan de oppervlakte nu meer dan 2.000 hectare bedraagt. De kop van het vuur is op weg naar de stad Tijarafe, met een vrij breed front.

Tot nu toe zijn meer dan een dozijn huizen door de vlammen getroffen en moesten enkele honderden mensen preventief worden ontruimd, waarbij geen persoonlijk letsel is gemeld. De bejaardentehuis van de gemeente Puntagorda is afgesloten in afwachting van de evolutie van de brand.

Bron

De bosbrand die deze zaterdag bij zonsopgang werd afgekondigd in het grensgebied tussen stad en bos in de gemeente Puntagorda (La Palma) is op verzoek van de Cabildo om 06:12 uur overgegaan naar niveau 2 van ernst. Op deze manier neemt de regering van de Canarische Eilanden de richting van de noodsituatie over in toepassing van het Speciaal Plan voor Civiele Bescherming en Noodhulp als gevolg van bosbranden in de Autonome Gemeenschap van de Canarische Eilanden (INFOCA)

Clavijo heeft gemeld dat de bosbrand die afgelopen ochtend is begonnen tot nu toe zo’n 140 hectare land heeft getroffen, waarin tot elf huizen zijn afgebrand en ongeveer 500 bewoners zijn verdreven. In verklaringen aan de media wees hij erop dat, met betrekking tot de mensen die uit voorzorg uit hun huizen moesten verhuizen, in de komende uren zelfs duizend verdrevenen zouden kunnen worden bereikt. “Als het weer meezit, lijkt het erop dat we in eerste instantie de hele dag, met de middelen die op de grond worden gezet, zouden kunnen proberen het onder controle te houden, maar de wind is erg veranderlijk, er worden sterke windvlagen verwacht en je moet heel voorzichtig zijn. ,” hij zei.

De territoriale reikwijdte van de noodsituatie omvat de gemeente Puntagorda, bestaande uit huizen, gewassen, kreupelhout en pijnbomen met mogelijke aantasting van gebouwen en voertuigen, heeft de regionale uitvoerende macht gemeld. Daarnaast zijn de weersvoorspellingen niet gunstig, aangezien er windstoten van meer dan 60 kilometer per uur worden verwacht.

Hoofdfoto credit: https://twitter.com/AT_Brif

Wij vragen jullie hulp. Steun ons.

Onze vrijwilligers schrijven de berichten geheel gratis. Om hen tegemoet te komen hebben wij Google advertenties op de site. Wij zien graag ook geen Advertenties! De grote bezoekersstroom zorgt voor hoge kosten en onderhoud. Wij zijn blij met iedere vorm van donatie zodat wij de vrijwilligers iets kunnen geven. Doneer jij ook iets? Ontzettend bedankt!!

Abonnement

Hoe vaak wil je doneren?

Bericht

Laat een bericht achter (optioneel).

Betaling

Door op doneren te klikken ga je akkoord met de volgende betaling:

Naam:

E-mailadres :

Bedrag:

Type:

Veilige betaling door