Laatste update 9 maanden geleden

Update 07-08-2023 17:30 uur

De brandweerlieden van de Generalitat hebben tegen 10.00 uur van deze maandag de brand van Colera en Portbou (Girona) onder controle gekregen, de belangrijkste van deze zomer in Catalonië, die 573 hectare heeft getroffen en die vrijdagavond ongeveer 150 bewoners moest evacueren voor de opmars van de vlammen.

Zoals gemeld door de brandweerlieden, meer dan 24 uur geleden dat het vuur geen vlammen meer vertoont, hoewel vijftien grondtroepen deze maandag op strategische punten van het gebied zullen doorgaan om overal in het verbrande gebied snel in te grijpen.

Update 07-08-2023 07:30 uur

Afgelopen nacht zijn de brandhaarden bewaakt. De wind waait met een gemiddelde van 30 km/u wat een stuk minder hard is dan de afgelopen dagen. Er wordt verwacht dat de brand die een aantal dagen geleden is Portbou is begonnen vandaag onder controle zal zijn.

Update 06-08-2023 17:30 uur

De bewoners van Portbou kunnen weer makkelijker ademen. De restaurants en hotels van Portbou vragen om subsidies om de economische impact van deze brand in Alt Empordà op te vangen, die zich heeft gestabiliseerd maar al 573 hectare in de gemeenten Colera en Portbou heeft getroffen . Na de afsluiting van afgelopen dagen hebben ze deze zondag weer klanten, maar ze zeggen dat de brand ervoor heeft gezorgd dat de meeste reserveringen zijn geannuleerd . Bovendien hebben de stroomuitval van zaterdag het verse voedsel bedorven.

De gebluste gebieden worden in de gaten gehouden. The N-260 blijft gesloten tussen Portbou en Llançà, tussen kilometerpaal 14.5 and 0.

Update 06-08-2023 12:30 uur

Door de harde wind in het gebied vliegen er geen vliegtuigen. Vanmiddag zal de wind tevens sterker gaan waaien en windstoten van 100 km/u zijn mogelijk. Het wordt dus oppassen geblazen voor de grondtroepen die er vandaag alleen voor staan zonder steun vanuit de lucht.

Op dit moment concentreren de brandweerlieden zich op de linkerflank, waar een kleine retracement is gevonden die al is verkleind door de brandweerlieden. “Ons doel voor vandaag is om te werken op twee strategische punten die moeilijk toegankelijk zijn vanwege de topografie en om dit gebied te beveiligen, waar het vuur zou kunnen ontsnappen”, erkende Miquel Valencia, onderinspecteur van de brandweer, van het Colera Civic Center.

Update 06-08-2023 10:00 uur

De brand die een aantal dagen geleden begon in Portbou lijkt afgelopen nacht te zijn gestabiliseerd.

De hele ochtend hebben de brandweerlieden de hele omtrek nat gemaakt van de brand in Portbou, Colera en Llançà , die volgens gegevens van de landelijke agenten 573 hectare hebben afgebrand. Er zijn enkele kleine represailles geweest die snel door de brandweer zijn aangevallen . Tijdens de nacht was het gebied erg winderig. Volgens weerstations in de omgeving zijn er windstoten tot 70 km/u geregistreerd. De relatieve luchtvochtigheid heeft zich echter goed hersteld. Volgens de Meteorologische Dienst van Catalonië zal de noordenwind de hele dag door sterker worden tussen het middaguur en de avond.

Ons werd gevraagd wat Gestabiliseerd betekent: Dit betekent niet dat er geen gevaar meer dreigt. De vlammen kunnen ieder ogenblik door de harde wind weer toenemen, dus voorzichtigheid blijft geboden.
Hieronder zie je een afbeelding met de 4 verschillende stadia van een bosbrand. Gestabiliseerd komt dus op 2 en de brand is hiermee nog niet onder controle

 

Update 05-08-2023 21:00 uur

Binnenlandse Zaken heeft de opsluiting voor bewoners, arbeiders en tijdelijke bewoners van Portbou, Colera en Llançà om kwart voor acht ’s avonds opgeheven. Ze hopen dat de huidige omstandigheden behouden blijven en dat de brand voor middernacht gestabiliseerd is .

Getroffen bewoners zullen een bericht op hun mobiele telefoon ontvangen om hen te informeren over het einde van de opsluitingsmaatregel.

Tijdens de zaterdagmiddag was er geen toename van het verbrande gebied in de brand die deze steden in de Alt Empordà sinds vrijdag heeft getroffen. Op dit moment is er 573 hectare afgebrand , volgens de laatste telling van het Advanced Command Center, die is bevestigd door de minister van Binnenlandse Zaken, Joan Ignasi Elena . De vlammen treffen de gemeenten Colera en Portbou en het beschermde gebied van het Albera-massief.

Van de 573 hectare die getroffen zijn, is het overgrote deel bebost , 387 hectare in de gemeente Colera en 185 hectare in de gemeente Portbou.

 

Door de verbeterde weersomstandigheden konden vanmiddag vier watervliegtuigen voor het eerst sinds het uitbreken van de brand opstijgen en water lossen . De vier vliegtuigen voegden zich ’s ochtends bij de helikopters die in het gebied aan het werk waren.

Het vuur blijft actief en onbeheersbaar, hoewel ze hopen het voor middernacht onder controle te krijgen Niemand raakte gewond, behalve twee door de ambulance behandelde mensen die ter plaatse werden ontslagen, en 4 brandweerlieden met lichte verwondingen.

Update 05-08-2023 16:30 uur

De cijfers op een rij:

  • 600 hectare afgebrand em nog eens 2700 hectare wordt bedreigd
  • 300 Spaanse brandweerlieden aanwezig
  • 50 Franse brandweerlieden aanwezig
  • 5 waterbommenhelikopters gemobiliseerd.
  • 2 bewakings- en aanvalsvliegtuigen in de lucht
  • 180 mensen geëvacueerd.
  • Bijna 700 mensen zitten opgesloten in hun woningen
  • 1 huis en boomgaarden werden getroffen door de vlammen

Vermijd het gebied

Update 05-08-2023 14:20 uur

Tot nu toe is er een gebied verbrand van 600 hectare en de brandweer wil voorkomen dat dit potentieel tot de 2700 hectare gaat. Inmiddels zijn er 6 blushelikopters in de lucht en 2 vliegtuigen. De vliegtuigen konden pas later worden ingezet vanwege de harde wind. Op dit moment is de windsnelheid zo’n 60km/u.

De vlammen naderen de kust en de villa’s aan zee (Cesc Boada)

Voorkom dat het vuur richting Llançà gaat

Het vuur breidt zich uit op twee actieve fronten in een omtrek van 600 hectare en heeft een potentieel van 2.700 hectare . Een front tussen Colera en Portbou dat overdag de zee zou kunnen bereiken; het andere front, een prioriteit voor de brandweerlieden, is de rechterflank, waar wordt gewerkt om te voorkomen dat het een groot potentieel gebied en meer inwoners treft in de richting van Llançà  en het natuurpark van Cap de Creus.

Foto credit https://www.ccma.cat/324

Brandweerlieden proberen te voorkomen dat het vuur op de rechterflank naar Llançà oprukt en nieuwe brandpunten genereren. De gemeenten Colera en Portbou zijn beperkt , evenals de urbanisaties van Sant Carles, Sant Genís, in het gebied van Cap Ras, in Llançà. De brand blijft actief en onbeheersbaar. Niemand is gewond. De weg N-260 blijft afgesloten tussen Portbou en Llançà en ook het treinverkeer tussen Portbou en Figueres.

De noordenwind  maakt het buitengewoon moeilijk om het vuur te blussen en de brandweerlieden zijn erg voorzichtig wat betreft de voorspelling van de evolutie, hoewel ze hopen dat de afname van de windintensiteit vanmiddag hen “een venster tot de avond zal geven om sneller vooruit kunnen gaan” bij het beheersen van de vlammen, aldus Moisès Galan , brandinspecteur van de Generalitat.

Herstel van de elektriciteitsvoorziening

Door de brand die ook de elektriciteitsvoorziening in de steden Colera, Llançà en Portbou heeft aangetast,  waardoor meer dan 4000 gebruikers zonder stroom kwamen te zitten, konden ze tussen kwart voor één ’s middags de levering herstellen.

Verbrande heuvels deze ochtend. Ingestuurd door anoniem via Whatsapp

Verbrande heuvels deze ochtend. Ingestuurd door anoniem via Whatsapp

bron

Update 05-08-2023 10:00 uur

Het vuur rukt op naar de zee tussen Portbou en Colera , voortgestuwd door de sterke noordenwind. Colera, het bovenste deel van Portbou en de haven van Llançà zijn afgesloten, waar ook bewoners van sommige gebouwen zijn geëvacueerd vanwege de nabijheid van de vlammen . Volgens de brandweer zijn 135 mensen geëvacueerd.

Het vuur heeft al minstens 400 hectare in de as gelegd . De brand blijft actief en onbeheersbaar. De verwachting is dat de luchtmiddelen deze zaterdag kunnen werken, zeiden de brandweerlieden vanochtend na een eerste verkenningsvlucht. De taken van brandweerlieden vanmorgen zijn gericht op het aanvallen van de rechterflank om te voorkomen dat deze richting Llançà oprukt.

De luchtvochtigheid is erg laag en de wind is hard. Een perfecte cocktail voor bosbranden en het slecht kunnen bestrijden daarvan. Het vuur beweegt zich naar de zee, voortgestuwd door de sterke noordenwind die daar waait. In de nacht waren er rukwinden tot 121 km/u, de verwachting is dat tijdens deze zaterdag de kracht wat afneemt, maar voor komende nacht trekt het weer aan.

Op dit moment zijn er bijna 250 man aan het werk en is er al een dikke 400 hectare is rook opgegaan.

Water en elektriciteit

Als gevolg van de brand zitten de inwoners van Portbou en andere nabijgelegen gemeenten, zoals Colera, zonder elektriciteit en water en heeft een groot deel van de bevolking ook geen telefoonbereik. Volgens de burgemeester, Gael Rodríguez, proberen ze een oplossing te vinden en vragen ze de bevolking om de instructies van de brandweer op te volgen.

Ben je zelf in de buurt van deze brand? Meld je dan aan op ons forum en laat het ons weten. Je kunt ook een reactie achterlaten onderaan dit artikel.

Meer foto’s vind je hier op ons forum

Update 05-08-2023 04:00 uur

De bosbrand die gisteren tegen het einde van de avond is ontstaan in Portbou is geëscaleerd. De brand lijkt zich een weg te begaan richting Llianca, Colera. Dit is de derde keer in 2 jaar dat het gebied geteisterd wordt door bosbranden.

Bosbrandeneuropa krijgt meldingen dat de camping van Sant Miquel vannacht hermetisch is afgesloten.

camping Sant Miquel.

camping Sant Miquel.

Er staat een zeer harde wind in het gebied. windvlagen van 120km/u zijn gemeten. Je kunt je voorstellen dat het blussen van de brand met deze extremen zeer lastig is. Het is te hopen dat de wind morgen gaat liggen zodat de blusvliegtuigen en helikopters in de vroege ochtend weer kunnen gaan uitvliegen.

Ben je zelf in de buurt van deze brand? Meld je dan aan op ons forum en laat het ons weten. Je kunt ook een reactie achterlaten onderaan dit artikel.

Meer foto’s vind je hier op ons forum

Update 22:25 uur.

Door de harde wind is de brand weer gaan opleven en dreigt uit de hand te lopen. In de nacht die is gaan vallen in Spanje kun je zien hoe groot de brand eigenlijk is en direct een angstaanjagend gezicht vanuit de verte. De camping van Sant Miquel is nog steeds afgesloten

De vlammen rukken op voortgestuwd door de sterke noordenwind die in het gebied waait , wat het moeilijk maakt voor de luchtvaartuigen die zich kort na het opstijgen moesten terugtrekken.

Tot 76 grondpersoneel van de brandweer (waarvan 10 van de Franse brandweer) met in totaal  214 ingezet personeel die sinds vanmiddag aan het werk zijn om een ​​bosbrand te blussen die om 16.39 uur werd uitgeroepen in het gebied nabij de Suro pas in Portbou (Alt Empordà) die volgens voorlopige gegevens om 18:25 al in totaal 200 hectare had aangetast met een potentieel van 700.

Ingestuurd via een anoniem persoon vanaf de camping Sant Miquel

Mocht je ook foto’s willen sturen, ga dan naar dit topic op ons forum, meld je aan en houd ons op de hoogte

Update 20:25 uur.

“Brand is onder controle” Dit hebben wij bevestigd gekregen van mensen die ons berichten vanaf locatie.
Gasten van de camping Sant Miquel keren weer terug naar hun bestemming.

Inmiddels is 150 hectare verbrand en 700 hectare wordt bedreigd. 52 teams van de Spaanse brandweerlieden zijn gemobiliseerd en daarnaast nog eens 40 Franse brandweerlieden. Op dit moment zijn er 2 helikopters in de lucht om de brand vanaf de lucht te blussen.

Bijna 500 mensen zitten opgesloten in hun woningen vanwege veiligheidsoverwegingen. 8 mensen zijn wel verdreven uit hun boerderij voor de zekerheid.

Een aantal veeweiden vertragen de voortgang van de brand.

Update: 19:00 uur.

Het alarm wordt momenteel verzonden naar alle mobiele telefoons in de gebieden die zijn getroffen door de grote bosbrand in Portbou. Een afsluitingsopdracht is gegeven voor de gemeente Colera, La Rovellada en camping Sant Miquel

Origineel bericht.

Sinds een uur is er een grote bosbrand bij het plaatsje Portbou in het noorden van Spanje. Verschillende brandweerlieden van Spaanse en Franse afkomst proberen de brand zo snel mogelijk onder controle te krijgen. Er staat op dit moment een erg harde wind in het gebied waardoor het blussen lastig is.
Zo’n 10 hectare is reeds in as gelegd en 600 hectare wordt bedreigd. De wegen richting Portbou zijn afgesloten voor verkeer.

Via whatsapp kregen wij de volgende foto’s en videos binnen van mensen die op dit moment in het gebied zijn of die het gebied verlaten.

 

Via Nienke Hansen kregen wij deze binnen aan het prille begin van de Bosbrand.

Via Nienke Hansen kregen wij deze binnen aan het prille begin van de Bosbrand.