Laatste update 2 weken geleden
Een doorbraak in het detecteren van bosbranden: hoe een nieuwe constellatie van satellieten kleinere bosbranden eerder kan detecteren
Bosbranden komen steeds vaker voor vanwege het warmere en drogere klimaat over de hele wereld. Tot nu toe moesten brandweerlieden vertrouwen op satellietbeelden die ofwel een lage resolutie hebben of slechts een paar keer per dag werden bijgewerkt, waardoor het moeilijk is om branden te detecteren totdat ze groter zijn dan een voetbalveld.
Google Research is een samenwerking aangegaan met leiders in de brandgemeenschap om FireSat te creëren: een speciaal gebouwde constellatie van satellieten die speciaal zijn ontworpen om bosbranden te detecteren en volgen die zo klein zijn als een klaslokaal (ongeveer 5×5 meter). Met FireSat krijgen autoriteiten beelden met een hoge resolutie die wereldwijd elke 20 minuten worden bijgewerkt, zodat ze kunnen reageren op branden voordat ze destructief worden.
Om dit werk op gang te brengen, heeft Google.org 13 miljoen dollar aan financiering verstrekt aan het initiatief onder leiding van de Earth Fire Alliance , een non-profitorganisatie die is opgericht om het FireSat-netwerk te lanceren, met aanvullende steun van de Moore Foundation .
Een constellatie van satellieten die kleinere bosbranden met een hogere frequentie kunnen detecteren
Om deze doorbraak in de detectie van bosbranden te bereiken, droeg het Google Research- team bij aan de ontwikkeling van aangepaste infraroodsensoren voor de satelliet — in samenwerking met Muon Space en het Environmental Defense Fund — die kleinschalige branden beter konden detecteren. Met behulp van AI vergelijkt FireSat snel elke plek van 5×5 meter op aarde met eerdere beelden, terwijl ook factoren zoals nabijgelegen infrastructuur en lokaal weer worden gecombineerd om te bepalen of er brand is. Om ons detectiemodel voor kleinere branden te valideren en een basisdataset voor de AI vast te stellen, lieten we de sensoren over gecontroleerde branden vliegen. Muon Space is van plan om de eerste satelliet begin 2025 te lanceren, met de volledige constellatie die de komende jaren zal volgen.
Na de lancering zal FireSat bijna realtime informatie verstrekken over de locatie, omvang en intensiteit van bosbranden in een vroeg stadium, zodat brandweerlieden en hulpverleners snel en effectief kunnen reageren. Naast het ondersteunen van noodhulpacties, zullen de gegevens van FireSat worden gebruikt om een wereldwijd historisch overzicht van de verspreiding van branden te creëren, wat Google en wetenschappers helpt om het gedrag en de verspreiding van bosbranden beter te modelleren en begrijpen. Dit zal ons bestaande werk aan brandsimulatie uitbreiden in samenwerking met wetenschappers van de US Forest Service .
Dit project is de nieuwste toevoeging aan de voortdurende inspanningen van Google Research om gemeenschappen over de hele wereld te helpen de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken. Sinds 2020 gebruiken we AI-modellen om waarschuwingen en functies te tonen die nuttige informatie bieden aan mensen die zich in de buurt van een bosbrand bevinden via wildfire boundary tracking , dat nu beschikbaar is in meer dan 20 landen. Eerder dit jaar hebben we ook FireBench uitgebracht , een open-source ML-benchmarkdataset voor bosbrandonderzoek.
Terwijl we werken aan het uitbreiden van onze detectie van bosbranden, spelen data en AI een belangrijke rol bij het verstrekken van cruciale informatie aan hulpverleners en het openen van nieuwe kansen voor wetenschappers. We blijven samenwerken met de brandweergemeenschap in het licht van de groeiende dreiging van bosbranden.
bron: https://blog.google/outreach-initiatives/sustainability/google-ai-wildfire-detection/
