Laatste update 12 maanden geleden

Dood hout om bosbranden te bestrijden.

het lijkt wat tegenstrijdig, en dat is het waarschijnlijk ook.
Dood hout moet opgeruimd worden vinden vele wetenschappers om zo het bos begaanbaar te maken en zodat andere planten en bomen meer de ruimte krijgen om te groeien. Hoe vaak zie je niet stippen op bomen staan met de reden dat deze geruimd moeten worden om plaats te maken voor groei van het bos, en om het risico van bosbranden juist te verminderen.

Omgewaaide bomen weg laten rotten lijkt een vreemd idee, maar toch herinneren wetenschappers ons er aan dat het een zeer normaal proces is wat duizenden jaren voortduurt.Het dode hout van bossen is van fundamenteel belang voor de biodiversiteit, omdat het een element is dat het leven aanmoedigt en andere soorten helpt gedijen. Daarnaast is het ook essentieel om een bos beter bestand te maken tegen vuur. De stammen van bomen branden slecht.

Naast dat het de biodiversiteit bevordert, houden deze dode en omgevallen bomen ook vocht vast, wat weer tot een vochtigere bodem leidt.

Bos zoals wij die kennen. Image by wirestock on Freepik

Onze kijk op een bos

Er wordt regelmatig geschreven dat er vroeger minder bosbranden waren. In vergelijking wordt vergeten dat de bossen van 60-100 jaar geleden niet zo waren zoals die van nu. Wanneer we terug in de tijd zouden reizen zou het je verbazen dat er veel minder bomen waren dan nu. Spanje was een zeer wild veegebied. En had grote open gebieden in zijn bosmassa’s. Het landschap is veranderd en daarmee ook direct de voorwaarden en risico’s van brandgevaar. Bossen zijn nog groter geworden, opwarming van de aarde, vele steden, dorpen gevestigd naast bossen, en door bossen te kappen is er ook mede een ander klimaat ontstaan.

In 1980 leefden er op onze aardbol 4 miljard mensen. Daar hebben we met zijn alle duizenden jaren over gedaan. Nu in 2023 zitten we bijna op het dubbele. En dat binnen 40 jaar tijd. Deze feiten helpen ook niet mee wetende dat vele bosbranden aangestoken worden door de mens. Of factoren die ontstaan zijn door de mens, zoals eventueel geknapte stroomkabels in Zwitserland.

In de 18e eeuw was het achterlaten van oude bomen in bossen de norm. Het was pas in de 19e eeuw dat ze bossen gingen opruimen omdat het er slordig uit zou zien. Waarmee ze ook direct begonnen zijn aan ‘uitdroging’ van bosgebieden en de aarde. Onze mentale perceptie van hoe een echt bos eruit hoort te zien is totaal veranderd.

bron: www.abc.es

Wij vragen jullie hulp. Steun ons.

Onze vrijwilligers schrijven de berichten geheel gratis. Om hen tegemoet te komen hebben wij Google advertenties op de site. Wij zien graag ook geen Advertenties! De grote bezoekersstroom zorgt voor hoge kosten en onderhoud. Wij zijn blij met iedere vorm van donatie zodat wij de vrijwilligers iets kunnen geven. Doneer jij ook iets? Ontzettend bedankt!!

Abonnement

Hoe vaak wil je doneren?

Bericht

Laat een bericht achter (optioneel).

Betaling

Door op doneren te klikken ga je akkoord met de volgende betaling:

Naam:

E-mailadres :

Bedrag:

Type:

Veilige betaling door