Laatste update 9 maanden geleden

Morgen 30-07-2023 is er op grote delen van Gran Canaria een verhoogd risico op bosbranden. De temperatuur zal stijgen tot boven de 30 graden en de luchtvochtigheid zal dalen tot onder de 30%.

De regering van de Canarische Eilanden kondigt via het directoraat-generaal Noodsituaties de alarmsituatie af vanwege het risico op bosbranden op de eilanden El Hierro, La Gomera, La Palma (met uitzondering van het gebied dat is getroffen door de brand in Puntagorda in een noodsituatie ) en Tenerife. Op Gran Canaria (met uitzondering van het gebied dat is getroffen door de brand van Cortijo de Huertas in een noodsituatie), vanaf 400 m boven zeeniveau, vanaf 08:00 uur op 30 juli.

Dit besluit is genomen rekening houdend met de beschikbare informatie en in toepassing van het Speciaal Plan voor Civiele Bescherming en Noodhulp als gevolg van bosbranden van de Autonome Gemeenschap van de Canarische Eilanden (INFOCA).

Waarnemingen:

De droge en hete omgeving die gepaard gaat met het binnendringen van een Saharaanse luchtmassa zal een stijging van de maximumtemperaturen tot boven de 30ºC veroorzaken.

De wind zal vanuit het noordoosten  matig waaien op een hoogte van 500 meter en daarmee zal ook de kans op bosbranden toenemen.

Op niveaus onder de 300-500 meter zal het passaatwindregime aanhouden, wat betekend dat het daar harder zal waaien. De relatieve vochtigheid boven de inversiebasis zal dalen tot onder de 30%.

De bevolking wordt dringend verzocht het volgende  zelfbeschermingsadvies  van de Algemene Directie Veiligheid en Noodsituaties op te volgen.

Ook toeristen die de eilanden bezoeken dienen hier rekening mee te houden.