Laatste update 12 maanden geleden

Al maanden is er geen druppel water gevallen in de regio Castilla-La Mancha te Spanje. Des te meer reden om er een flink pakket aan maatregelen in de vorm van geld tegenaan te gooien. Maar liefst 95 miljoen euro wordt er dit jaar ingezet ter bestrijding van bosbranden. (Dit is 22% meer dan in 2015).

De bosbrandcampagne in Castilla-La Mancha gaat officieel van start, die naar voren is gehaald qua maand gezien de hoge temperaturen die de afgelopen weken zijn geregistreerd en die hebben geleid tot het ontstaan van verschillende bosbranden in de maand april.

De regionale overheid zal, net als altijd, prioriteit geven aan het voorkomen van bosbranden, waarvoor in totaal 55,2 miljoen euro wordt uitgetrokken. Nog eens 40 miljoen gaat naar de bluswerkzaamheden. Een ingewikkelde opgave gezien de stijgende temperaturen, droogte en klimaatverandering.

Het team van de Dienst voor Preventie en blussen van Bosbranden van Castilla-La Mancha zal deze campagne voeren met 249 grond en luchtmiddelen en een team van ongeveer 3.000 mensen. In totaal zullen de middelen waarover zij beschikken:

  • 20 miljoen euro om de bases van Castilla-La Mancha te verbeteren, waaronder 9 miljoen voor de opening van nieuwe vliegvelden, zoals Férez (Albacete), Villaminaya (Toledo) of het Provinciaal Operationeel Centrum in Ciudad Real.
  • 13 miljoen euro werd toegekend voor de verbetering van boswegen: herstel van 100 wegen in de vijf provincies.
  • Een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor personeel dat is geïntegreerd in elk type taak met betrekking tot brandbestrijding.
  • Investering van 14 miljoen euro voor de aankoop van 40 pompen met de nieuwste technologie en de “nieuwste veiligheidsmechanismen” om het personeel te beschermen.
  • 29 luchtmiddelen: coördinatie-ondersteuningshelikopter, twee Superpuma-helikopters, vier amfibische vliegtuigen, 19 lichte helikopters, één grondvrachtvliegtuig en twee coördinatievliegtuigen.
  • +14 miljoen euro om de blusvloot te vernieuwen.
  • Integratie van een TETRA-communicatiesysteem met een investering van 5 miljoen euro.