Elke zomer brandt Spanje aan alle vier de kanten. De droogte, de hoge temperaturen en de blikseminslagen veroorzaakt door  onweerstormen worden de perfecte cocktail voor de verspreiding van de vlammen, zoals vorig jaar gebeurde. Vorig jaar was een bijzonder intense en abnormale periode met 42 dagen achtereenvolgend van zeer hoge temperaturen door hittegolven. Hoewel eraan moet worden herinnerd dat afgezien van de impact van het klimaat, het verlaten van de bergen en het gebrek aan preventie de belangrijkste oorzaken zijn van bosbranden die in het land voorkomen.

In deze maand juli, die net voorbij is, zijn er in Spanje echter niet zoveel branden geweest als in voorgaande zomers, noch zijn er actieve branden die uit de hand lopen, hoewel er enkele opmerkelijke zijn geweest, zoals La Palma, dat bijna 3.000 verwoestte hectare. Een situatie die niets te maken heeft met wat wordt ervaren in andere mediterrane landen zoals Italië en Griekenland, die al dagen tegen de vlammen vechten. Spanje is voorlopig ontsnapt aan de hevige bosbranden in juli, vooral dankzij de overvloedige regenval die in het voorjaar in veel delen van het land viel .

Bron: https://tiempodecanarias.com/

“Studies vertellen ons dat voordat de brandstof – de vegetatie van bergen en bossen – gaat branden na die overvloedige regenval, er een twee maanden moeten verstrijken “, legt Víctor Resco, professor bosbouwkunde aan de Universiteit van Lleida, uit aan Infobae Spain . die waarschuwt dat hoewel er minder branden zijn geweest, “de vlag nog niet gehesen kan worden”. “In het Middellandse-Zeegebied van Spanje vinden de meeste branden plaats in de eerste helft van juli of in de tweede helft, terwijl ze in de Cantabrische Zee – vooral in Galicië – in augustus plaatsvinden”, voegt hij eraan toe.

Bovendien blijft Spanje, volgens gegevens van het European Forest Fire Information System (EFFIS), dit jaar het land met de meeste verbrande hectaren, met bijna 69.500 hectare, gevolgd door Italië en Griekenland, die elk iets meer dan 53.000 hectare registreren

Afbeelding van de brand die de regio’s Las Hurdes en Sierra de Gata in Cáceres treft.@AT_Brif / TWITTER

Pak structurele oorzaken aan

Dat er in juli in Spanje minder hectaren zijn verbrand, is echter ‘niet per se goed nieuws’, benadrukt Resco, want de brandstof is er nog en als het nu niet wordt verbrand, ‘zal het later worden verbrand’. Vandaar de noodzaak, benadrukt de leraar, om de structurele oorzaken aan te pakken die het ontstaan ​​en de ontwikkeling van branden bevorderen en “niet afhankelijk zijn van de weersomstandigheden” zoals tot nu toe.

De vroege seizoen van het brandseizoen is precies een van de gevolgen van de klimaatverandering, zodat er nu in de lente branden beginnen te ontstaan, zoals die in mei plaatsvond in Las Hurdes en Sierra de Gata.

Slechte staat van de bergen

Een van die structurele oorzaken waar Resco naar verwijst, is de slechte staat van de bergen, die niet alleen het risico op brand vergroot, maar ook destructiever worden als ze eenmaal zijn begonnen. In Spanje is er steeds meer verlaten bosmassa en “als het bos droog is, kan het vuur zich heel gemakkelijk verspreiden”, zoals zo vaak gebeurde in 2022, dat het ergste jaar in bosbranden werd met bijna 310.000 hectare verbrand in het hele land.

Vuur wordt normaal gesproken verspreid door brandstof op de grond, zoals bladafval, kreupelhout, gras of omgevallen hout, hoewel bij ernstigere branden de brandstof ook uit bomen bestaat. “Stel dat vuur een herbivoor is en hoe meer voedsel het heeft, hoe meer het vernietigt, dus het is belangrijk om de hoeveelheid biomassa te verminderen”.

Om branden te voorkomen, raadt de expert aan om het aantal bomen “op een duurzame manier” te verminderen, hoewel hij zich ervan bewust is dat het een maatregel is die niet erg populair is. “In de collectieve verbeelding wordt het kappen van bomen verward met ontbossing en aantasting van de natuur, maar we weten hoe we dit op een duurzame manier kunnen doen om het risico op branden te verkleinen”, waarschuwt hij. Het verduidelijkt ook dat voorkomen altijd goedkoper is dan blussen, aangezien het product kan worden gebruikt om brandhout of constructiehout te maken.

Volgens schattingen van de brandweer van de Generalitat de Catalunya bedragen de kosten van blussen ongeveer 19.000 euro per hectare, terwijl preventie ongeveer 2.000 euro per hectare kost . Het is niet zo dat voorkomen tien keer goedkoper is dan blussen, zegt Resco, want om te voorkomen moet een veel groter gebied worden behandeld, zodat als er vorig jaar bijna 310.000 hectare afbrandde, “een miljoen hectare preventief behandeld zou moeten worden. “ha”.

In ieder geval, concludeert hij, als de oorzaken van bosbranden niet worden aangepakt, zal het probleem in de toekomst alleen maar groter worden, al erkent hij ook dat het bewustzijn de afgelopen jaren is toegenomen en er minder opzettelijke branden en minder nalatigheid zijn.

Met goedkeuring Artikel via infobae

Wij vragen jullie hulp. Steun ons.

Bosbranden Europa is 100% Gratis. Onze vrijwilligers schrijven alle artikelen in eigen tijd. Sponsor jij ze een kopje koffie? Dat zouden zij ontzettend waarderen! Heel erg bedankt!

Abonnement

Hoe vaak wil je doneren?

Bericht

Laat een bericht achter (optioneel).

Betaling

Door op doneren te klikken ga je akkoord met de volgende betaling:

Naam:

E-mailadres :

Bedrag:

Type:

Veilige betaling door