Laatste update 1 maand geleden

Update: 16-04-2024

De brand die sinds afgelopen zondag woedt in Tarbena laat een gunstige evolutie zien. Volgens de laatste update zijn er geen vlammen meer aan de rand na een nacht lang intensief gewerkt te hebben aan de brandbestrijding. Om 08:00 uur werden de luchtmiddelen hersteld om het gebied binnen Alicante te besproeien en op te verfrissen en zo de brand als gestabiliseerd te kunnen beschouwen.

Update 15-04-2024 19:00 uur.

De brand die zondag om 12.00 uur in Tàrbena werd uitgeroepen, heeft volgens het laatste cijfer van de president van de Generalitat, Carlos Mazón, bijna 600 hectare verbrand, hoewel aanvankelijk werd gedacht dat het verkoolde oppervlak 800 hectare zou kunnen bereiken. De uitgezette wijk, ongeveer 180 bewoners van huizen verspreid over de gebieden Parcent en Tàrbena, verkeert nog steeds in dezelfde situatie en weet niet wanneer ze naar huis kunnen terugkeren. De meest gecompliceerde flank is inmiddels de rechterkant, aangezien de vlammen vrijwel onbereikbaar zijn.

In totaal proberen acht luchtmachten de grondtroepen te ondersteunen die aan de bluswerkzaamheden werken. In Tàrbena zijn ook meer dan 220 militairen van de UME aanwezig, evenals brandweerlieden en Valenciaanse brigadeleden, die de steun krijgen van collega’s uit andere naburige gemeenschappen.

Om toekomstige branden te voorkomen heeft de Generalitat deze maandag een bevel gepubliceerd dat de opschorting van landverbranding tot 15 oktober overweegt, zoals aangekondigd door de minister van Justitie en Binnenlandse Zaken, Elisa Núñez. Het vermoeden is namelijk aanwezig dat een ongecontroleerde landbouwverbranding de oorzaak is van deze grote uitslaande brand.

Update 15-04-2024 14:00

De grondlegging van de brand die gisteren is ontstaan is vermoedelijk veroorzaakt door ongecontroleerde verbranding van landbouwgrond.

Het verbrande gebied!


Update: 15-04-2024

De brand in Tàrbena blijft actief. De nacht is door de brandweerlieden en de generaliteit als complex bestempeld. De veiligheid van het personeel heeft prioriteit gekregen om gevaarlijke situaties als gevolg van de brand te voorkomen. ER zijn verder geen nieuwe uitbraken ontstaan of waargenomen.

De neerslaggegevens uit het gebied laten zien dat er een zwaar tekort was aan water in de grond en dus bebossing. De normale waarde tijdens deze periode ligt op 649mm. Dit jaar ligt deze op 49mm! Dit is een zeer aanzienlijk te kort aan neerslag in dit gebied.

Op deze tweede dag valt al te concluderen dat er meer dan 660 Hectare is verwoest. Vanaf het eerste uur zijn de eenheden van de Militaire Noodeenheid , de brandweerlieden van het Provinciaal Consortium, de bosbrandweerlieden van de Generalitat en zelfs brandweerlieden uit Murcia ingezet.

Het is ingewikkelder geweest om de luchtmiddelen te laten werken, aangezien de thermische inversie de hoofdrol speelde in deze nacht en vroege uren van de ochtend, waardoor de rook niet kon opstijgen en deze in een dichte laag in de gecalcineerde valleien werd geblokkeerd.

De CV-715- wegen blijven gesloten , waardoor de toegang van Parcent in het noorden en van Bolulla in het zuiden wordt afgesloten, en de CV-752 en de bijna 200 inwoners van verspreide huizen in Tàrbena en Parcent worden nog steeds geëvacueerd.

Origineel bericht.

Deze zondag na 12.00 uur kondigden de Generalitat Emergencies het begin aan van een brand in de stad Tàrbena in Alicante.Concreet zijn de vlammen ontstaan ​​in de Serra del Ferrer, die deze stad scheidt van Xaló en Tàrbena.

Het Noodcoördinatiecentrum stelde omstreeks 14.30 uur situatie 2 van het Speciaal Bosbrandplan vast, gezien de ernst van de brand. De intensiteit van de brand en de snelle verspreiding van de vlammen door de bosmassa hebben geleid tot het vaststellen van situatie 2 van het Speciaal Brandplan door de Hulpdiensten van de Generalitat. Zodra situatie 2 is afgekondigd, activeert de Spaanse regering de noodeenheid en wijst 2 mensen aan van de regering van Spanje-Ministerie voor ecologische transitie en Demografische uitdaging.

Deze waarschuwing wordt geactiveerd wanneer de ontwikkeling van de brand de bevolking of niet-bosactiva ernstig kan treffen en de inzet van buitengewone middelen voorspelbaar maakt.

Momenteel zijn er 6 luchtvoertuigen, 2 bosbrandbestrijdingseenheden met twee brandweerwagens en een brandpreventie-eenheid actief.


De brand is al zichtbaar vanaf verschillende punten in de provincie Alicante en Valencia, waarbij een rookkolom tot grote hoogte reikt en zelfs een pyrocumulus wolk vormt.

Bij de werkzaamheden om de brand te blussen , die tot nu toe geen gewonden heeft veroorzaakt, nemen een commando-eenheid, met zwaar materiaal, twee korporaals en zes brandweerlieden uit de parken Cocentaina en Benidorm deel aan de bovengenoemde luchtmiddelen en de bosbrandweereenheden.

Hieronder zie je de routes die de blusvliegtuigen afleggen om de brand vanuit de lucht te domineren.

De brand die vanmiddag is ontstaan neemt in kracht toe. De temperatuur was hier vanmiddag 26 graden en de windsnelheden waren boven de 35 km/u.

Hier een aantal foto genomen om 17:35. Het lijkt erop dat de Cole de Rates getroffen is.

Diverse wegen in Alicante zijn inmiddels afgesloten vanwege de brand.

  • CV-715, tussen PK 26-39
  • CV-752, PK 0-11

Je kunt direct je foto uploaden in het reactie formulier hieronder. Vermeld duidelijk de locatie vanwaar de foto is genomen. Hartelijk dank!

We zijn er trots op dat we onze lezers van over de hele wereld gratis onafhankelijk, eerlijk en onbevooroordeeld nieuws kunnen bieden.
Ons toegewijde team schrijft artikelen voor Nederlandse, Belgische en buitenlandse inwoners en bezoekers van alle nationaliteiten via de website, sociale media en onze nieuwsbrief.

Wij vragen u om Bosbranden Europa te steunen door een bijdrage te leveren – hoe klein ook .
Klik op onderstaande button en steun ons.