Laatste update 1 jaar geleden

De brand die afgelopen woensdag in Pinofranqueado ontstond is onder controle en bewoners van de omliggende dorpen waaronder Ovejuela zijn teruggekeerd naar hun woningen. In totaal konden rond de 700 mensen weer terugkeren naar hun huizen uit de dorpen  Cadalso, Descargamaría en Robledillo de Gata. De weersvoorspelling is zeer positief en er worden in de buurt van de brand diverse regenbuien verwacht. Bovendien hebben de leden van de militaire noodeenheid en ook de Andalusische Infoca die in het gebied zijn ingezet de afgelopen uren zich teruggetrokken.

De brand die begon in de regio Las Hurdes en zich verspreidde door de Sierra de Gata was “duidelijk opzettelijk” door een “milieuterrorist”, zei de minister van Landbouw, Plattelandsontwikkeling, Bevolking en Territorium van de Junta de Extremadura zaterdag, Begona Garcia Bernal. Toen het woensdag laat in de middag kort voor zonsondergang begon, waaide er een harde wind in Las Hurdes en werden er voertuigen gezien in het gebied waar de branden ontstonden. Bernal vroeg de inwoners van Las Hurdes om naar de politie te gaan als ze iets weten over deze misdaad.

Bij gebrek aan de laatste officiële gegevens heeft de brand zo’n 12.000 hectare in de as gelegd.

update: 21-05-2023 08:16 uur

Gisteravond laat werd dan eindelijk het sein ‘Brand meester’ gegeven. Dit betekend dat het vuur onder controle is maar niet is gedoofd. Wel blijft het risico op gevaar en brand op niveau 2 staan. De bewoners die geëvacueerd werden mochten gisteravond laat weer terug naar hun woningen in de plaatsen Cadalso, Descargamaría en Robledillo de Gata. De komende dagen zal er meer regen vallen waarbij de bluswerkzaamheden dus makkelijker worden.

Met man en macht is er gewerkt afgelopen dagen en nachten. 24 uur lang nonstop blussen. Chapeau!  Helden

Update 20-05-2023 18:18 uur

Volgens de website Hoy.es verbeteren de omstandigheden zich in bij de branden in Las Hurdes en Sierra de Gata, die al 12.000 hectare hebben verwoest
“Het scenario is veel beter dan gisteren en eergisteren”, zegt Fernández Vara

Guillermo Fernández Vara legde vanmiddag uit dat de verbetering te danken is aan het feit dat de weersomstandigheden zijn veranderd. De belangrijkste van deze positieve ontwikkelingen is dat het minder waait dan gisteren en vooral op donderdag.

De windstoten zijn van 60 km/u naar beneden gegaan naar 40 km/u. Misschien wel de grootste verandering is dat de windrichting eenduidiger is geworden dan de dagen ervoor toen het nog enorm wisselvallig was, wat het blussen bemoeilijkte.

Één van de oudere inwoners van Las Hurdes en Sierra de Gata heeft in zijn hele leven nog nooit meegemaakt dat er zoveel hectare natuur werd verwoest binnen dit gebied.

De situatie is nog steeds slecht, maar ze verwachten dat de brand dit weekend wel beteugeld kan worden volgens Vera.

 

Het vuur heeft al bijna 9.000 hectare verwoest . Op de grond bestrijden meer dan 200 UME-soldaten die honderden troepen ondersteunen het vuur om te voorkomen dat het huizen bereikt. Er zijn 700 mensen die niet naar hun huizen kunnen terugkeren.

De president van de Junta de Extremadura, Guillermo Fernández Vara, is van mening dat de brand opzettelijk was. Er wordt nu gezocht naar de persoon die deze brand zou hebben veroorzaakt.

Afbeelding van de brand die de regio’s Las Hurdes en Sierra de Gata in Cáceres treft.@AT_Brif / TWITTER

Update 20-05-2023 12:35 uur

De brand heeft inmiddels aan intensiviteit verloren vanwege het verdwijnen van de harde wind. Tijdens de nacht hebben de brandweerlieden de brand kunnen “terugduwen”. Ze werken hard door zodat de brand niet zal uitbreiden maar de wind zal hier nog steeds een belangrijke rol in spelen. Als het goed is zal het zondag gaan regenen.

Brandweerlieden, Rode Kruis personeel en personeel van de Guardia Civil en zelfs personeel uit andere gemeenschappen en brandweerlieden uit Portugal zijn in het gebied om de vlammen te blussen. Het bosbrandseizoen is al in de maand mei begonnen met meer dan 15,000 ha aan verbrand bos en vegetatie, en dit terwijl het extreme hitteseizoen nog niet is begonnen. Over de oorsprong van de branden spreekt men dat deze is aangestoken, hoewel daar nog onderzoek naar gedaan wordt.

Het tot nu toe verbrande gebied in Spanje. De lengte is rond de 30km en de breedte rond de 6km.

 

Update: 20-05-2023 08:15 uur

Een nieuwe dag breekt aan in Pinofranqueado. De Àrrago-vallei heeft een zeer hoge dichtheid aan voornamelijk dennenbomen. Het gebied is niet goed toegankelijk en dit zal het controleren van de brand niet bevorderen. Afgelopen nacht was het wederom goed ter zien dat dit gebied momenteel een hel op aarde is. Hieronder zie je dat afgelopen nacht ook zwarte gieren het gebied verlaten. De nesten met jongen moeten ze achterlaten.

Branden in 2003 verwoestten meer dan 8.000 hectare land in Las Hurdes en branden in hetzelfde gebied verwoestten afgelopen juli meer dan 5.000 hectare.

Meer dan 700 inwoners van diverse locaties in Las Hurdes en Sierra de Gata worden nog steeds uit hun huizen geëvacueerd vanwege de brand in het noorden van Extremadura.

José Luis Azabal, burgemeester van Pinofranquado is er zeker van:

“Ik ben er 100% van overtuigd dat de brand opzettelijk aangestoken is”.

De brand blijft uit de hand lopen en de vlammen hebben tegen de 10.000 hectare in Las Hurdes en Sierra de Gata verwoest. “Er is een long verbrand” hoor je sommige ook wel zeggen.

“100% overtuigd dat het opzettelijk is”

Het is duidelijk zonder twijfel”, stelt Azabal nadrukkelijk in La Linterna. “Ik ben brandweerman van beroep en de brand  ontstond om eergisteren (woensdag 17 mei) om 9.30 uur. Ik ging naar de brand en zei tegen de hulpverlener: Dit ziet er slecht uit.” En zo is het gegaan”, besluit hij. Of dit daadwerkelijk zo is blijft nog gissen. Een milieuramp is het bijna wel. Zoveel flora en fauna verwoest.

De windvlagen zullen ook vandaag aanhouden en het weerbeeld zal het zelfde zijn als die van gisteren. De bluswerkzaamheden is deze zaterdag geconcentreerd in het noordoostelijke deel van Ovejuela, zoals gemeld door de uitvoerende macht van Extremadura.

Update: 19-05-2023 19:00 uur.

De meer dan 400 medewerkers die de brand helpen te bestrijden gaan een zware nacht tegemoet. De temperatuur lag vandaag hoger dan de 20 graden terwijl de luchtvochtigheid op 25% lag. Met de wind van meer dan 40km/u meegerekend heb je een perfecte cocktail om de brand te laten woeden en is zeer lastig onder controle te krijgen.

Vanaf morgen zal de wind minder hard waaien en voor de zondag worden door de diverse meteo bedrijven zelfs regen voorspelt. Laten we hopen dat dit uitkomt en dat zondag inderdaad de regen zal gaan vallen.

Tot zover deze laatste update.

Update: 19-05-2023 16:28 uur.

De bosbrand raast nog steeds voort en over controle van deze heftige bosbrand valt nog niet te praten. Diverse middelen en verschillende divisies worden ingezet. Hulp uit andere gebieden wordt geboden en tevens zijn er 165 militairen ingezet. Begoña García, die in de regionale regering bevoegd is voor landbouw, zegt dat de brand vermoedelijk werd aangestoken.

Verschillende regio’s die in de lijn van het vuur liggen worden gewaarschuwd. Ook bijvoorbeeld Het gebied van Salamanca hoort hierbij. Als de wind draait kan het ook zomaar zijn dat de brand die kant op gaat. De brand heeft op dit moment al 8000 ha verschalkt. Te bizar in deze tijd van het jaar. Met name komt dit door de ontzettende droogte die het gebied mee maakt.

Op dit moment zijn de volgende middelen actief.
13
7
400+
76

Er is een speciale kaart aangemaakt door @El_Batefuegos
Deze kaart wordt automatisch geüpdatet.

Om even 12:47 uur werd deze video gepost. Hier zie je hoe immens groot de brand is en wat een monsterklus het wordt om deze brand te gaan controleren.

Eerste bericht.

De bosbrand die eergisteren is ontstaan in Pinofranqueado is uit de hand gelopen en blijft onbeheersbaar en is op weg naar de Àrrago-vallei. De vlammen naderen de bevolking en zij zijn geïnformeerd over een Pre-alarmsituatie. Dat meldden bronnen van het ministerie van Landbouw, Plattelandsontwikkeling en Territorium van de Junta de Extremadura vanochtend.

De Àrrago-vallei heeft een zeer hoge dichtheid aan voornamelijk dennenbomen. Het gebied is niet goed toegankelijk en dit zal het controleren van de brand niet bevorderen.

De wind bemoeilijkt het werk om een einde te maken aan de vlammen. Daarnaast zijn er ongeveer 550 mensen geëvacueerd in Cadalso, Descargamaria en Robledillo de Gata volgens 112 Extremadura https://twitter.com/JuntaEx112

Diverse toegangswegen zijn afgesloten waaronder de Ex-204, die Coria verbindt met de provincie Salamanca. Ook de wegen CC-121 en CC-122 blijven afgesloten. Bron: Elmundo.es

Gisteren is er al een gebied van ca 1300 ha verbrand. De verwachting is dat dit naar schatting naar de 10,000 ha zal gaan.

Vanaf aankomende zondag zullen er regenbuien vallen volgens https://twitter.com/Meteosierranort/status/1659419785938051073
Hopelijk kunnen deze buien helpen om de brand te blussen. Meer dan 300 man is op dit moment bezig om te proberen de brand enigszins te controleren.

 

Photo: https://twitter.com/Meteopino 19-05-2023. 00:39 uur

Wij vragen jullie hulp. Steun ons.

Onze vrijwilligers schrijven de berichten geheel gratis. Om hen tegemoet te komen hebben wij Google advertenties op de site. Wij zien graag ook geen Advertenties! De grote bezoekersstroom zorgt voor hoge kosten en onderhoud. Wij zijn blij met iedere vorm van donatie zodat wij de vrijwilligers iets kunnen geven. Doneer jij ook iets? Ontzettend bedankt!!

Abonnement

Hoe vaak wil je doneren?

Bericht

Laat een bericht achter (optioneel).

Betaling

Door op doneren te klikken ga je akkoord met de volgende betaling:

Naam:

E-mailadres :

Bedrag:

Type:

Veilige betaling door