Laatste update 12 maanden geleden

Afgelopen augustus 2022 waren ik, mijn partner en onze 4 kinderen op vakantie naar Camping Aluna Vacances in de Ardeche. Bij aankomst was het prachtig weer en dat zou ook de rest van ons verblijf zo blijven. Tijdens de 3e nacht wordt ik wakker en ruik een brandlucht. Ik dacht eerst aan iemand die zijn BBQ aan had staan, maar omdat het midden in de nacht was leek mij dat zeer onwaarschijnlijk.

Wij waren nog nooit in aanraking gekomen met een bosbrand dus dit fenomeen was geheel nieuw voor ons. Wel heb ik een kleine achtergrond in de meteorologie, en die kennis kon ik gebruiken bleek naderhand.

Ik ben uit het raam gaan kijken van onze stacaravan en zag een oranje gloed ver van onze camping. Althans, ik dacht dat het ver van ons vandaag was maar later bleek dat de brand zich een paar honderd meter verder bevond. Dan ga je logisch nadenken. Als er gevaar had gedreigd hadden de camping eigenaren allang alarm geslagen. Ik keek naar de oranje gloed verderop en direct keek en voelde ik waar de wind vandaan kwam. De wind ging van ons af, dus mijn redenering was dat de brand ook de andere kant op ging. Ik ben daarna weer gaan slapen en de volgende ochtend hoorde wij dat de camping niet ver van ons vandaag en achter de brand zat geheel geëvacueerd bleek te zijn.

In de ochtend toen wij wakker werden zagen wij dit

In de ochtend ga je met mensen praten en komt het besef pas. En dan daalt ook de angst in. Ik ben nooit zo’n angsthaas, maar stel nou als de wind anders gaat waaien en onze richting op komt? Direct ben ik even op mijn laptop gaan zitten en de weerkaarten erbij gehaald. De wind bleef uit dezelfde hoek waaien dus wij waren relatief veilig op onze camping.

Vele wegen werden afgesloten en onze trip om naar een nabij gelegen rivier te gaan werd ons ontnomen. We zijn de gehele dag op de camping gebleven en er vlogen continue blusvliegtuigen over.

De gehele dag en dagen daarna bleef de de bosbrand aan de gang. Het loeide weer opnieuw op en in de avond tijdens bij het buitentheater zag je de dikke wolken opstijgen. Best een angstaanjagend gevoel gaf dat ons.

Op internet heb ik lopen zoeken naar informatie over de bosbrand die vlakbij ons gaande was, maar veel kon ik er niet over vinden. Alleen op Franstalige websites werd er over geschreven. Google Translate dan maar..

De brand werd onder controle gehouden en de wegen werden weer vrijgegeven. We zijn de volgende dag naar Pont d’Arc gereden en hebben daar een heerlijke dag gehad. De vakantie is voor de rest prima verlopen en bij thuiskomst ben ik mij toch gaan verdiepen in Bosbranden. Nog steeds weinig Nederlandstalige websites en informatie. Omdat wij aankomende zomer weer naar Frankrijk op vakantie gaan ben ik wederom op zoek gegaan naar een goede website met informatie over bosbranden en kwam ik Bosbrandeneuropa tegen en dit is precies de site die ik toen ook had willen zien tijdens een actieve bosbrand.

Anoniem geplaatst